DIETA KE SNÍŽENÍ HLADIN TUKŮ V KRVI (UPRAVENO PODLE DOPORUČENÍ EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO ATHEROSKLERÓZU) |
|||
DOPORUČENÉ POTRAVINY |
POTRAVINY V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ |
NEVHODNÉ POTRAVINY |
|
OVOCE ZELENINA LUŠTĚNINY |
Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru | Pěstované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích | Pěstované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce |
PEČIVO A OBILOVINY |
Celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky | Netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků | Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy |
DEZERTY |
Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty | Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany | |
CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY |
Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy | ||
OŘECHY |
Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany | Burské oříšky, pistáciové oříšky | Kokosové ořechy, slané oříšky |
NÁPOJE |
Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje | Alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje | Čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty |
DRESINKY A KOŘENÍ |
Koření všeho druhu, jogurtové dresinky | Dresinky s nízkým obsahem tuku | Majonézy |
TUKY |
Celkovou spotřebu tuků snížit |
|
Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky |
RYBY |
Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh. | Ryby smažené v doporučovaném oleji | Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku |
MASO |
Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí | Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1-2* týdně), drůbeží uzeniny | Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže |
POLÉVKY |
Netučný vývar, zeleninové polévky | Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou | |
MLÉČNÉ VÝROBKY |
Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek | Polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů | Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině |