Dieta ke snížení hladin tuků v krvi

DIETA KE SNÍŽENÍ HLADIN TUKŮ V KRVI
(UPRAVENO PODLE DOPORUČENÍ EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO ATHEROSKLERÓZU)
DOPORUČENÉ
POTRAVINY
POTRAVINY V OMEZENÉM
MNOŽSTVÍ
NEVHODNÉ
POTRAVINY
OVOCE
ZELENINA
LUŠTĚNINY
Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru Pěstované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích Pěstované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení
Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce
PEČIVO
A OBILOVINY
Celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky Netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy
DEZERTY
Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany
CUKRÁŘSKÉ
VÝROBKY
Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy
OŘECHY
Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany Burské oříšky, pistáciové oříšky Kokosové ořechy, slané oříšky
NÁPOJE
Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje Alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje Čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty
DRESINKY
A KOŘENÍ
Koření všeho druhu, jogurtové dresinky Dresinky s nízkým obsahem tuku Majonézy
TUKY
Celkovou spotřebu tuků snížit
  1. Nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sojový
  2. Monosaturované oleje – olivový, řepkový
  3. Margaríny odvozené z těchto olejů
Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky
RYBY
Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh. Ryby smažené v doporučovaném oleji Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku
MASO
Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1-2* týdně), drůbeží uzeniny Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže
POLÉVKY
Netučný vývar, zeleninové polévky Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou
MLÉČNÉ
VÝROBKY
Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek Polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině

Partneři